Sääksjärven kylä

Uudellamaalla Mäntsälässä

(Karttahaku esim.
Eniron sivuilla)

Sijainti | Asukkaat | Elinkeinorakenne | Luonto | Harrastusmahdollisuudet

Sijainti

Sääksjärven kylä sijaitsee keskisellä Uudellamaalla Mäntsälän kunnassa. Sääksjärveltä on matkaa Helsinkiin noin 65 km, Porvooseen noin 30 km, Hyvinkäälle noin 35 km ja Lahteen noin 55 km.

Asukkaat

Maarekisteriin määritetyn Sääksjärven kylän asukasmäärä oli 31.12.2005 tilanteessa 822 asukasta, josta lasten (0-12 v.) osuus on noin 26 %, nuorten (13-18 v.) noin 8 %, aikuisten (19-64 v.) noin 54 % ja eläkeläisten (yli 65 v.) noin 12 %. Rakentaminen on ollut vilkasta kylällämme viime vuosina ja kylän asukasmäärä onkin ollut jatkuvassa kasvussa. Rakennuslupia on kyläämme myönnetty 27 kpl vuonna 2005. Näistä uudisrakennuksia on 22 kpl (uusia yhden asunnon taloja 8, saunarakennuksia 2, talousrakennuksia 12 ja laajennuksia 5).

Myönnetyt rakennusluvat vuosina 1996-2005

Elinkeinorakenne

Perinteisen maanviljelystä ja karjataloutta harjoittaneen kylän elinkeinorakenne on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana niin, että kylällä on tällä hetkellä jäljellä enää viisi karjataloustilaa. Maanviljelyksen parissa toimivat käyvät töissä yhä useammin myös kodin ulkopuolella tai harjoittavat erilaista yritys- tai palvelutoimintaa perinteisen maanviljelyn rinnalla. Yritykset ja palvelut kohdasta löydät kylällä toimivia tai kyläläisten omistamia yrityksiä ja palveluntarjontaa. Varsinaista teollisuustoimintaa kylällä ei ole.

Luonto

Kylän asutus on keskittynyt vanhastaan kauniin ja mutkaisen Sääksjärven tien (Porvoon vanhantien) varrelle, joka kulkee 15 kilometrin matkalla läpi tiheiden talorykelmien ja vanhojen peltoaukeiden. Keväisin valkeana kukkivat tuomet reunustavat peltojen ja teiden varsia. Sääksjärvellä on hyvin rehevää kasvillisuutta Sääksjärven laskuojan varrella. Sieltä löytyy myös kasviharvinaisuuksia kuten keltavuokkoja laajoina mattoina. Sääksjärven laskuoja yhtyy kylän eteläpäässä Sääksjärven jokeen, joka aikaisemmin on ollut niin leveä, että sitä on voitu käyttää myös tukin uitossa. Se saa alkunsa Onkimaan järvestä, josta se pienen Felenkosken kautta kiemurtelee kohti Askolaa ja Porvoon jokea. Itse Sääksjärven lisäksi kylällä on muutama pienempi lampi (Venunjärvi, Suojärvi ja Korplampi). Venunjärven ympäristössä on vanha metsä alue, joka on suojelualue. Sääksjärven kallioperästä louhitaan kaunista punamustaa Aurora-graniittia, jota käytetään muistomerkeissä ja sisustuskivenä ja viedään myös ulkomaille. Luontokuvia Sääksjärveltä.

Harrastusmahdollisuudet ja -tilat

Harrastustoimintamahdollisuudet kylällä painottuvat urheilu- ja liikuntatoimintaan, jota urheiluseura Kiisto järjestää. Lapsille ja aikuisille on kummallekin tarjolla parina iltana viikossa liikuntakerhoja ja peli-iltoja. Toiminta tapahtuu talviaikaan Sääksjärven koululla ja kesäisin Purolan entisellä koululla kylän eteläpäässä. Seuran harrastustarjontaa on puulaakijalkapallo ja jalkapallovalmennus. Seura järjestää maastojuoksukilpailuja ja talvella hiihtokilpailuja, jos lumiolosuhteet sen sallivat. Perinteisesti kesäisin on järjestetty myös viikonloppuleiri. Lisäksi seura järjestää uimahalli- ja pelimatkoja kyläläisille. Urheiluseura omistaa Purolan entisen koulun, jota kyläläiset voivat vuokrata myös kokouskäyttöön.

Kylällä on oma tenniskenttä, jota voivat käyttää ilmaiseksi kylän vakituiset asukkaat ja kesäasukkaat. Käyttövuorot varataan kentällä olevasta listasta ja pelata voi myös, jos listalla ei ole varauksia. Sählyn pelaaminen ja skeittailu on sallittua, mutta kaikki rakennelmat tulee poistaa kentän ulkopuolelle vuoron päätyttyä. Kentän ovi on pidettävä lukittuna vuoron jälkeen. Kentän avaimen voi lunastaa 5 euron panttia vastaan Pirjo Keilánilta Sääksjärventie 371, puh. 019-685 3330 tai 040-580 4524 tai Merja Laaksolta, Sääksjärventie 397, puh. 040-575 3566.

Sääksjärven rannalla, noin viisi kilometriä Mäntsälästä, on kunnan uimaranta. Kylän uimaranta, Kalakivi, sijaitsee noin seitsemän kilometriä Mäntsälästä.

Kyläläiset voivat vuokrata myös nuorisoseuran omistamaa nuorisoseuratalo Louhilinnaa erilaisten juhlien pitopaikaksi. Yhteydenotot näissä asioissa seuran puheenjohtaja Esko Ollilaan, puh. 019-688 5942. Nuorisoseura on järjestänyt pikkujouluja ja markkinatapahtumia.

Nuorille ja aikuisille erilaista harrastustoimintaa tarjoavat mm. maa- ja kotitalousnaiset, maamiesseura, metsästysseurat ja osakaskunta. Niiden toiminnasta mainittakoon

  • Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät retkiä messuille ja konsertteihin sekä erilaisia teemailtoja
  • Maamiesseuran toiminta painottuu tiedotustilaisuuksiin koskien maatalousasioita
  • Sääksjärven Erämiesten ja Sääksjärven Metsästysyhdistyksen toiminta painottuu metsästykseen ja riistanhoidollisiin toimenpiteisiin.
  • Sääksjärven Osakaskunta huolehtii Sääksjärven hyvinvoinnista ja kalastustoiminnasta järvellä. Kalastuslupia ja venepaikkoja myy Jari Lindholm puh. 040-5342 774.

Kylässä toimivien seurojen ja yhdistysten yhteystiedot löydät kohdasta Seuroja ja yhdistyksiä.

Jos sinua kiinnostaa jonkin harrastuspiirin vetäminen ja/tai kokoonsaaminen, otathan yhteyttä

  • liikunta-asioissa urheiluseura Kiistoon, Heikki Saarinen puh. 019-685 3432
  • erilaiset muut harrastepiirit Sääksjärven nuorisoseuraan, Esko Ollila puh. 688 5942 tai Mäntsälän Kansalaisopistoon puh. 019-689 0371

Sivua muokattu viimeksi

Tekijänoikeudet: Sääksjärven kylätoimikunta | Sivujen toteutus: E. Miettunen